Att komma över någon

Hate to break it to you, men om du trodde att det var svårt att göra slut så är det inget emot att komma över någon man verkligen tycker om. 

Det tar tid, tårar, och det gör ont så in i helvete. Det ska det också göra. Felet jag gjort många gånger är att krypa tillbaka så fort det tar emot lite i magen. SLUTA MED DET! Det är väl klart som fan att du är ledsen, att du mår dåligt. Det är en del av processen, och det går över. 

Distans

Att inte ge sig tillräckligt med tid gör tillbakafallandet ganska självklart. Tar ni inget avstånd är ni i princip fortfarande tillsammans.

Håll distans mellan er tills ni kan föra ett normalt samtal och skratta utan att få svettningar, tårar i ögonen och klump i halsen samt magen. Detta betyder alltså:

  • Ingen stalking på något socialt medium.
  • Inget gillande av bilder eller tweets etc. 
  • Inga SMS, telefonsamtal, meddelanden, skype, snaps, eller mail.
Detta innefattar även familjemedlemmar till personen och hens bästa vänner. 


Om det känns väldigt svårt eller om ditt ex ständigt försöker kontakta dig så kan du behöva blockera personen eller logga ut från sociala medier ett tag. 


"But I miss him" 

"So miss him. Send him love and light every time you think about him, then drop it"

-- Elizabeth Gilbert, Eat Pray Love

Att vara ledsen

Det är viktigt att veta att bara för att det känns som att du går i tusen bitar och aldrig kommer bli glad igen så är det inte så, egentligen. Det är självklart att du är ledsen efter att ha förlorat en partner, men det betyder INTE att du borde skicka patetiska sms om att du saknar hen. Att ringa och be hen att ta tillbaka dig är inte rätt metod, det skadar er båda. Kom ihåg att du behöver vara upprörd för att sen kunna gå vidare.

Oavsett om du dumpade eller blev dumpad så har du rätt att vara ledsen. Det är okej att gråta, det är okej att vara arg, att skrika, att stanna hemma några dagar, att vara nere. Ta den tid du behöver och förtryck inga känslor. Att låtsas vara okej och ljuga för sig själv gör bara att läkeprocessen tar längre tid. 

Att hantera smärtan

När det gör så ont att man knappt vet vart man ska ta vägen

Skriv brev till ditt ex om hur du känner.

OBS! Skicka inte dem. Spara istället i en låda.

Släpp ut känslorna

Är du ledsen? Var ledsen då. Ge tid åt dig själv och tacka nej till onödig stress. Ta hand om dig.

Ta en paus från vardagen

Att bo ett tag hos släktingar eller nära vänner kan vara bra för att komma iväg från sängen ni sov i, bordet ni åt vid osv. Miljöombyte är nyttigare om man tror. 

Vid ilska

Dra djupa andetag och slappna av i musklerna. Om du behöver ett bättre utlopp för dina känslor kan du köpa billigt porslin eller glas på second hand (eller sno styvmors) och krossa mot en vägg eller en mark på ett säkert ställe (djur och barnfritt). Glöm inte skyddsglasögonen! 

Hur vackert förhållandet än var fanns det anledningar till att det tog slut. Det är viktigt att komma ihåg dessa. Skriv ner dem eller håll en mental lista.

Om det inte funkar

Om det inte alls känns bättre efter 2-3 månader kan det vara bra att söka professionell hjälp. 

OM DU HAR ALLVARLIGA SJÄLVMORDSTANKAR SKA DU ALLTID SÖKA AKUT HJÄLP. RING 112 ELLER AKUTMOTTAGNING FÖR PSYKIATRI.

Sysselsättning

Uttråkning är tillbakafallets onda kusin. Att hålla avstånd blir mycket lättare om du inte tänker på att hålla avstånd. Här är några tips på saker du kan göra!

Städa

Plocka undan alla saker som påminner om ditt ex. Du behöver inte slänga dem direkt, spara istället i en låda på vinden eller under sängen. Rensa mobilen och datorn från bilder och meddelanden. För över dem på ett USB om du inte vill radera dem permanent.

Titta på break-up filmer

Mina favoriter är:

Eat Pray Love

500 Days of Summer

Sex and the City

How to be Single 

Motionera

Bra stressreducerande träningsformer:

Yoga

Löpning/promenad

Dans

Badminton

Gör om i din lägenhet/ditt rum

Släng gamla saker eller sånt som påminner om ditt ex. Måla om, köp ett nytt bäddset eller kanske en ny tavla?

Måla

Måla, måla, måla. Gärna utomhus om vädret tillåter det. 

Lär dig något nytt

Att lära sig något nytt tar ofta tid och är något du kan känna dig stolt över! Kanske ett språk, att sticka, eller att laga den perfekta köttfärssåsen? 

Klipp håret

Har du långt svallande hår för att din partner föredrog det så fast du egentligen var sugen på en kort bob? Eller vill du bara ha lite förändring och känna dig ny igen? GO for it! Om du inte känner för att klippa håret kan du alltid bara testa en ny hårinpackning och sätta upp det i någon rolig ny frisyr.

Shoppa

En av mina personliga favoriter. Om många av dina kläder och prylar kom från ditt ex eller påminde om hen kanske du har slängt/lagt undan dessa. Det innebär att det är dags för lite nytt! Lite nya (vågade?) kläder kan få dig att känna dig sexig och ny, och hjälper självförtroendet som singel (och annars också).

Dålig sysselsättning

Även om vissa saker känns som strålande ideér när man är en hjärtekrossad, nybliven singel finns det sådant man bör undvika. Kortvariga "snabba" lösningar skjuter bara på läkeprocessen och kan även ge dig nya saker att ångra och ha ångest över. Här är några;

  • Att dricka ensam. Drick aldrig för att må bättre, drick bara för att må ännu bättre!
  • Att ligga runt. Ligg aldrig med någon i syfte att göra ditt ex svartsjuk, eller för att slippa vara ensam eller dylikt. Ligg bara om du verkligen vill det!
  • Rebound-förhållande. Bli inte tillsammans med någon ny på ett bra tag. Se till att du verkligen är över personen du var tillsammans med innan något nytt påbörjas.
  • Narkotika och tobak. Är du redan beroende kan det vara extra svårt att sluta nu, men till dig som tänker "jag behöver något att dämpa smärtan med" så är detta INTE en hållbar lösning.