När det är dags att göra slut

Jag visste ganska länge innan det tog slut att det var något som inte stämde. Sättet han såg på mig, hur han tog på mig, allt förändrades. Här är en lista på saker du bör hålla utkik för!

 • Om personen inte vill ha lika mycket fysisk kontakt. Om du alltid är den som vill hetta upp stämningen eller om du måste kräva en hejdåkyss varje gång ni skiljs åt.
 • Om personen inte skrattar lika mycket åt dina skämt som förut eller bara verkar allmänt nere.
 • Om personen ofta tar dig i andra hand och väljer spel, vänner eller bilen större delen av sin tid.
 • Om personen skjuter på dejter, resor eller dylikt. Eller om hen helt enkelt ofta skjuter på att träffa dig över huvud taget.
 • Om du inte känner dig lika uppskattad eller älskad som förut.
 • Om du börjar undra om det kanske hade varit bättre utan din partner.
 • Om du googlar saker som "hur man kommer över någon" eller "När ska man göra slut?"

Det är ofta väldigt jobbigt att avsluta ett förhållande, men det kan också vara befriande på många sätt. Oavsett vad, så är det viktigt att känna igen några destruktiva tecken, röda flaggor och sin egen magkänsla. 

Om flera saker på listan bredvid stämmer kanske det är dags att ta ett allvarligt prat med din partner. Det behöver absolut inte betyda att ni måste göra slut; det kan ju finnas bra anlednignar och förklaringar till ert tillstånd. Kom ihåg att du inte är ensam, och om du känner att du inte får den kärleken du behöver eller den respekten du förtjänar kan det vara dags att vara solo ett tag! 

Att säga hejdå för sista gången

När du väl bestämt dig för att avsluta förhållandet

När du bestämt dig för att göra slut finns det egentligen inget sätt som är perfekt eller rätt. Ofta blir någon sårad,  och ofta finns det inget att göra åt saken. Men det finns några saker som jag tror kan underlätta det lite för er båda.

 1. Aldrig i stridens hetta. Vänta någon dag om ni nyligen haft ett stort bråk så att du kan vara så saklig som möjligt, och även mottaglig för din partners känslor, och eventuella frågor. 
 2. Ansikte mot ansikte. Om ni har möjlighet så ta det på en lugn och privat plats så att ni inte blir avbrutna och inte behöver bry er om stirrande folk runt omkring. Om ni bor långt ifrån varandra eller om du är rädd för att din partner ska bli våldsam är det självklart att ta det över telefon. 
 3. Var förberedd. Tänk noga ut dina anledningar till att göra slut innan så att du kan besvara din partners frågor och göra det lättare för personen när hen ska gå vidare. Skriv gärna en lista eller så och ta med dig så att du inte glömmer något viktigt. För att undvika konflikter är det bra att börja meningarna med "Jag känner...", "Jag tror...", "Jag tycker..." eller liknande. 
 4. Stanna inte för länge. Det finns ingen poäng i att älta det när allt är sagt och alla frågor ställda och några tårar fällda. Istället för att hänga kvar och göra det svårare för er båda är det bättre att bara gå därifrån.